woensdag 27 oktober 2010
Spitskopje gesnapt
Deze sprinkhaan heb je vast wel een keer gehoord maar waarschijnlijk nog nooit zo goed gezien. Dit is het zuidelijk spitskopje( Conocephalus discolor). Deze sprinkhaan is in Nederland zeldzaam en komt voor in natte vegetaties en kruidenrijke bermen. Zoals de nam al suggereert kan het zuidelijk spitkopje vooral gevonden worden in de zuidelijke delen van Nederland. De sprinkhaan is echter bezig aan een opmars naar het noorden en word tegenwoordig soms zelfs aangetroffen ter hoogte van Utrecht. Op het filmpje is goed te zien dat het zuidelijk spitskopje zijn geluid maakt door met zijn vleugels over zijn lichaam heen en weer te bewegen. Het groepje van de sprinkhaan is soortspecifiek en word gebruikt om sprinkhanen van een ander geslacht aan te trekken. Omdat dit groepje kenmerkend is voor een bepaalde sprinkhanen soort kun je het gebruiken om de sprinkhanen op naam te brengen net als dit met vogels kan.
Herontdekking

De eerste blog die ooit geschreven is voor VHL Natuur ging over deze diersoort. We waren toen geweldig opgewonden omdat we een zeldzame albino variant hadden gevonden. Het betrof hier een juveniel exemplaar van ongeveer een jaar oud wat het geheel nog bijzonderder maakte omdat de meeste albino kikkers te veel opvallen en niet langer leven dan een aantal maanden.
Onze verbazing was dan ook zeer groot toen we een aantal dagen geleden tijdens een wandeling weer een albino kikker tegen kwamen! Dit keer echter geen juveniel exemplaar maar een gezond volwassen mannetje!
Als je zo iets bijzonders twee keer achter elkaar ontdekt ga je je toch afvragen of het hier twee keer de zelfde kikker betreft of niet. Of het echt het zelfde dier is zal moeilijk vast te stellen zijn. Maar met een dergelijk zeldzame verschijningsvorm is de kans wel groot dat het hier om een herontdekking gaat.
Tekst: Tim van Leeuwen
Foto: Joline Middelberg
Een bijzonder herfstboeket

Het is een foto van het zaagvlak van een beukenstomp in het vijverbos. Op de stomp zijn diverse paddenstoelen op te zien: gewoon elfenbankje (Trametes versicolor), ruig elfenbankje (Trametes hirsuta), fopelfenbankje (Lenzites betulinus), en wie goed zoekt vindt ook nog paarse knoopzwam (Ascocoryne sarcoides) en geweizwam (Xylaria hypoxylon). Samen de afgevallen bladeren zondermeer een fraai herfsttafereeltje ook omdat zo veel verschillende paddenstoelen zo dicht op elkaar vinden is redelijk uniek is. Dit geeft maar weer eens aan hoe uniek en soortenrijk Landgoed Larenstein wel niet is!
Foto: Alfons van Bussel
Tekst: Tim van Leeuwen en André Hertog
Parasitaire vlaggen

De bruine snottebel op deze foto is een elzenvlag (Taphrina amentorum) en behoort tot de familie van de zakjeszwammen (Ascomicetes) tot deze grote familie behoort ook de eerder op deze blog verschenen grote oranje bekerzwam (Aleuria aurantia) en het beruchte parasitaire zwammetje echt moederkoren (Claviceps purpurea). Er komen in Nederland ongeveer 22 soorten Taphrina voor waarvan er 12 zeldzaam zijn. Alle schimmels uit deze genus zijn parasitair op bomen. Voorbeelden hiervan zijn de berkenheksenbezem (Taphrina betulina) en het narrentasje (Taphrina pruni ).
De elzenvlag is niet altijd deze vies bruine kleur. Aan het begin is het vruchtlichaam groen van kleur net als de jonge elzenprop. Naarmate de zwam rijpt word de kleur roder tot er een vuur rode tong uit de elzenprop steekt! De rijpe exemplaren zijn bruin van kleur net als de rijpe elzenproppen.
dinsdag 26 oktober 2010
Sierlijk waterleven
Denk dus volgende keer bij het sierlijke waterleven niet alleen aan macroflora en fauna maar ook aan microflora en fauna. En kijk vooral ook op desmids.nl om alles te weten te komen over sieralgen en Nederlands sieralgen onderzoek.
Tekst Tim van Leeuwen foto's met dank aan Koos Meester
maandag 18 oktober 2010
Kleverig zijde

Deze sluipmoordenaars komen in alle soorten en maten voor op Landgoed Larenstein en het is fascinerend om te ontdekken hoeveel verschillende moordtechnieken spinnen in de loop van de evolutie hebben ontwikkeld.
Allereerst zijn daar de meesteressen van het kleverige zijde. Met behulp van hun spintepels produceren deze spinnen een zeer sterk en zeer kleverig vangnet. De draden van dit net bestaan uit eiwitten die al vloeistof uit de spintepel komen en vervolgens veranderen in een zeer sterke draad. Voor het maken van een web zijn verschillende soorten draden nodig. De spin produceert deze draden met behulp van verschillende spintepels. Het mooiste voorbeeld van een degelijke spin is deze wespspin (Argiope bruennichi)die je in Nederland vooral vind op de iets nattere terreinen. Op Landgoed Larenstein kun je deze spin tegen komen op en langs de blauwgraslandjes.
Vogeltrek over het Landgoed

dinsdag 5 oktober 2010
Atalanta

Op de foto is de atalanta te zien terwijl hij geniet van een slokje Verbena. Een plant die voor ons bijzonder bitter smaakt. Deze plant is op dit moment vooral in vele tuinen te bewonderen. Ook hier op het Larensteinse landgoed, waar de foto gemaakt is door Roel de Greeff, is de plant veel te vinden.
Foto: Atalanta, door Roel de Greeff, 30-10-2010
Abonneren op:
Posts (Atom)