“IJsbloemen zijn afzettingen van ijskristallen die vanwege hun vorm met bloemen vergeleken worden.” (Wikipedia) hiervan leren we dan maar weer dat we niet alles wat op Wikipedia staat zomaar klakkeloos over moeten nemen! Onderzoeken is ook goed weten waar je eigenlijk naar zoekt en niet zomaar overal een oorzaak gevolg relatie zien. Maar met deze ijsbloemen kunnen we wel een hypothese opstellen over hoe planten weten wanneer te ontkiemen.
Mijn hypothese is dat het ontkiemen en in bloei komen van planten in belangrijke mate word gereguleerd door de bodem en luchttemperatuur. Ik heb geen onderzoek gedaan of dit klopt of niet maar als je naar de afgelopen dagen kijkt weet je al dat het niets te maken heeft met of het nou Januari is of niet! Robertskruid, Krokus, Winterakoniet, Stengelloze sleutelbloem en dus ook deze Gaspeldoorn ze staan allemaal al in bloei.
Eigelijk is het heel raar om deze planten nu allemaal al in bloei te zien. Bloei kost immers een hoop energie en heeft als doel voortplanting. Die voortplanting word wel moeilijker als je als plant nu bloeit terwijl de bestuivers waarvan je afhankelijk bent pas over ongeveer een maandje of twee beginnen met uitkomen. Vraag is dan natuurlijk: zijn de bestuivers nou laat of de planten nou vroeg?
Het is denk ik maar hoe je het bekijkt. Planten komen in bloei als de temperatuur daar juist voor is (als mijn hypothese tenminste klopt dan!). Dit hoort echter pas rond Februari Maart te gebeuren dus de planten zijn wel een beetje vroeg uit de knop. Maar bestuivers zijn zo geëvolueerd dat ze een bepaalde periode doen over de metamorfose. Deze metamorfose is zo afgestemd dat hij gelijke tred houdt met de piek van de bloeiperiode. Temperatuur heeft hier wel enige invloed op maar een bij doet er nou eenmaal een bepaalde tijd over om van larf bij te worden, net als een baby. Dus eigenlijk lopen de bestuivers ook wel een beetje achter de feiten aan!
Zo zie je maar weer. Natuur, t ’is maar hoe je het bekijkt!
Foto en tekst: Tim van Leeuwen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten