donderdag 3 april 2014

Energiezorg: het groen denken in ‘huis’ halen

Het voorjaar is weer begonnen en langzaam wordt het landgoed weer groener. In deze blog gaan we in op een iets andere manier van groen. De prachtige natuur die we vinden op het landgoed is natuurlijk geweldig, maar zal het niet ook prachtig zijn als het gebouw van VHL ook ‘vergroent’? De eerste stappen worden al gezet voor vergroening en verduurzaming binnen VHL.

Eén van de eerste stappen is het opzetten van energiezorg binnen VHL Velp, maar wat houdt dat nu in? Stagiair Erik Heemsbergen (student milieukunde VHL Leeuwarden) verwoordt het als volgt: “Energiezorg is een verantwoordelijke manier van omgaan met je omgeving, met het oog op continue verbetering van je energie huishouding.”


Erik is vanuit zijn stage bezig met de ontwikkeling van energiezorg bij ons op landgoed Larenstein. Hierbij is het belangrijk dat er eerst een ‘energie consumptie analyse’ gedaan wordt. Hoeveel energie wordt er gebruikt in verschillende ruimtes? Probeer daar maar eens achter te komen, als je alleen weet hoeveel het totale jaarlijks gebruik is voor het hele gebouw.

Om hier achter te komen deelt Erik, aan de hand van gemiddeld dagelijks gebruik, het gebouw op in 4 categorieën: Onderwijsruimten (lokalen, collegezalen, ect.), personeelsruimten (kantoren, ect.), algemene ruimten (gangen, aula, wc’s, ect.) en overige ruimten (mediatheek, repro, catering, ect.). Tezamen met het aantal energie gebruikende apparaten per ruimte kan er vervolgens een schatting van het energieverbruik worden gemaakt.


Waarom wil VHL dit weten? Aan de hand van de energie consumptie analyse kunnen de gedragsmatige en technische aspecten in kaart gebracht worden. Van waaruit beleid, betrokkenheid en technische veranderingen kunnen worden toegepast. Daarom gaat energiezorg ook verder dan alleen energie; het gaat over keten efficiency. Hierbij wordt gekeken naar energiestromen, maar bijvoorbeeld ook afvalstromen.

Energiezorg is een proces van continue verbetering. Langzaam wordt VHL van binnen ook groener. Zijn de plastic inzamelpunten je al opgevallen?
  

Geschreven door Erik Versluijs & Erik Heemsbergen

Geen opmerkingen: