donderdag 18 december 2014

Aziatische verstekelingen

Hoewel deze tijd bekend staat als het moment waarbij vaak vele Scandinaviërs aanvliegen, zijn het dit keer Aziaten die het landgoed zijn binnen gedrongen. We hebben het hier over de Aziatische veldkers!
Aziatische veldkers (Cardamine Asian flexuosa) is een uit Azië afkomstige plant die vorig jaar pas officieel als nieuwkomer voor Nederland is vastgesteld. Het is echter aannemelijk dat Aziatische veldkers al een aantal jaar in Nederland rondzwerft maar niet eerder is opgemerkt. Zo lijkt de soort op het eerste gezicht veel op de veelvoorkomende bosveldkers (Cardamine flexuosa) en kleine veldkers (Cardamine hirsuta). Zoals vele andere nieuwkomers heeft ook Aziatische veldkers via tuincentra Nederland weten te bereiken. Met plantmateriaal uit het verre oosten wordt namelijk veel grond aangevoerd, soms inclusief de ‘onkruiden’.
               Habitus van een volledig uitgegroeide Aziatische veldkers.

Aziatische veldkers is een eenjarige plant die behoort tot het kruisbloemen geslacht Cardamine, net als andere veldkersen en de pinksterbloem. Het is een vroege voorjaarsbloeier die ook in relatief zachte winterperioden weer in bloei kan komen. Het is daarnaast een pionier, die voorkeur heeft voor open (omgewerkte) bodems. Aziatische veldkers vind je dan ook met name op kwekerijen en als ‘onkruid’ in plantenbakken in tuincentra. Ook begraafplaatsen, tuinen en langs gevels in de stad kun je de soort aantreffen.

Ondanks de sterke gelijkenis met bos- en kleine veldkers onderscheidt Aziatische veldkers zich door een aantal kenmerken. Het gaat hierbij om een combinatie van de onderstaande eigenschappen.

Herkenning:
- Geen rozetbladeren
- Stengelbladeren zijn van boven kaal (loepje!)
- Vaak drie- of tweelobbige deelblaadjes
   

     Deelblaadjes van de stengelbladeren zijn van boven kaal en vaak drielobbig.

Over het voorkomen van Aziatische veldkers binnen Nederland is nog weinig bekend. Nu de soort al een enige tijd publiciteit geniet, worden er steeds meer vondsten gedaan. Men heeft echter nog lang geen volledig beeld van de verspreiding.
Hoewel Aziatische veldkers tot voor kort nog ontbrak op het landgoed, trof ik hem laatst voor het eerst aan op de voormalige locatie van het klooster. Op deze plek is een haag aangelegd waarbij gebiedsvreemde grond is gebruikt. Het is waarschijnlijk dat de Aziatische veldkers hiermee is aangevoerd.


Ondanks zijn exotische komaf lijkt Aziatische veldkers geen invasief gedrag te vertonen. Een vriendelijke vreemdeling dus en een leuke aanwinst voor landgoed Larenstein!

Tekst en foto’s:
Tim van de Vondervoort
Literatuur:
Dijkhuis, E., Dirkse, G. &
 Duistermaat, L. (2014), Let op Nieuwe Aziatische veldkers, Natuurbericht.nl

Geen opmerkingen: