dinsdag 10 maart 2015

Geef eens een beestje een naam!

Ons Landgoed is ongelofelijk rijk aan soorten. Wie alleen al kijkt naar de planten is al erg lang bezig om alle soorten op naam te brengen. Gelukkig is er een goed determinatiewerk dat kan helpen bij het helpen van alle planten. De flora. Op de opleiding leer je werken met dit boek en komen veel mensen tot de conclusie dat het op naam brengen van planten een tijdrovende klus is. Maar hoe zit dat met dieren? Zoogdieren, vogels en amfibieën en reptielen zijn nog goed in 1 boek te vatten maar van ongewervelden zijn er ontzettend veel!  Vandaag een blog met een kleine introductie over het determineren van ongewervelden.

In Nederland komen 943 soorten gewervelden voor. Dat klinkt als enorm veel. Tot je kijkt naar het aantal ongewervelden! Daarvan hebben we er in Nederland 26.869! Dit aantal is zo groot dat het bijna niet voor te stellen is. In ieder geval is het duidelijk dat niemand ooit al deze diersoorten uit het hoofd kan leren. Gelukkig zijn er soortgroepen waar je toch makkelijk mee kan beginnen en voor sommige soortgroepen zijn er zelfs online determinatiesleutels beschikbaar!

Het voorbeeld van vandaag is het determineren van een pissebed. Deze groep is niet heel groot. En vaak is een loepje genoeg om een pissebed op naam te brengen. Nog een pluspunt is dat het determinatiewerk gratis te downloaden is!( http://www.pissebeddenproject.nl/determinatie.html)
We beginnen met de foto hierboven. Een soort die veel op het landgoed voorkomt.

-De eerste vraag laat kiezen of de Exopodieten van de uropoden langwerpig of rond zijn. Dit klinkt erg ingewikkeld, maar dat valt mee. In de tabel is een tekening van een pissebed opgenomen waar alle namen zijn aangegeven. Ook staan er duidelijke plaatjes naast de vraag waar op gelet moet worden. Het blijken de 2 staartjes aan het achterlijf van de pissebed te zijn. Wij kiezen voor langwerpige Exopodieten.

- De 2e vraag laat ons kiezen tussen pissebedden met antennes die aan het uiteinde 10 of meer segmentjes hebben en met grote ogen met veel ocellen(oogpuntjes). De andere keus is een pissebed met antennes met 2 of 3 leedjes aan het uiteinde van de antenne en kleinere ogen met maximaal 30 oogpuntjes. Omdat onze pissebed zeker geen 10 segmentjes aan zijn antennes heeft en ook geen ogen heeft kiezen wij voor de 2e mogelijkheid.

- nu moeten wij kiezen tussen antennes die of 1 leedje en een kwastje hebben. Of antennes die 2 of 3 leedjes en geen kwastje hebben. In het veld komt een loepje nu van pas. Maar op een foto is geen kwastje te zien aan het einde van de antenne en ook zijn er 2 leedjes te zien. We kiezen dus voor optie 2!

- de volgende vraag laat ons kiezen tussen 3 of 2 antenneleedjes. We zien zeker geen 3 leedjes en bij bestuderen van dichtbij is er 1 groot segmentje en een heel klein segmentje te zien. We kiezen dus voor 2 leedjes.

- Nu wordt de vraag gesteld of de pissebed gepigmenteerde oogjes heeft. Zoals goed op de foto is te zien zijn er geen ogen te vinden op deze pissebed. Als we kiezen voor de optie geen oogjes staat er een naam: Platyarthrus hoffmannseggi. Nu is het nog een kwestie van kijken op internet of de determinatie klopt. Het helpt om te kijken of plaatjes en soortbeschrijving van de soort overeen komen maar ook habitat is erg belangrijk. Deze soort komt volgens verschillende sites voor in mierennesten en dat is precies waar dit exemplaar gevonden is. onze determinatie was succesvol!


Het determineren van dieren is andere koek dan planten op naam brengen maar zeker iets om een keer te proberen. Ik daar jullie dus uit: vang eens een pissebed en ga met behulp van deze determinatiegids aan de slag. Veel succes!

Tekst en foto's: Robin Kraaij

Geen opmerkingen: