vrijdag 25 december 2015


Duurzaamheid

Het zal de meesten van jullie niet ontgaan zijn dat onze school hard aan de weg aan het timmeren is op het gebied van duurzaamheid. VHL heeft de ambitie om de groenste hogeschool van Nederland te worden en om die ambitie te realiseren zijn er een aantal projecten in gang gezet. Sinds de grote verbouwingen van afgelopen zomer hebben er een aantal in het oog springende veranderingen plaatsgevonden. Naast de ietwat kazige slogans van de ‘green steps forward’ (less pollution is the best solution!) zijn er ook wat concretere maatregelen genomen zoals het gescheiden inzamelen van afval en de plaatsing van een groot aantal zonnepanelen op het dak van de school. 

Zonnepanelen op het dak van school
Dit laatste project is onlangs afgerond en sindsdien staan er in totaal 368 zonnepanelen op het dak die ieder 260 Wattpiek aan vermogen genereren (Wattpiek is de maximale hoeveelheid vermogen die zonnepanelen afgeven wanneer de zon vol op de panelen schijnt). Dit betekend dat alle panelen samen 95.680 Wattpiek aan vermogen genereren. Aangezien een systeem van 4000 Wattpiek ongeveer evenveel stroom levert als het jaarverbruik van een gemiddeld huishouden kun je je voorstellen dat deze panelen een behoorlijke bijdrage gaan leveren aan de energiebehoefte van onze school. De bedoeling is dat er op termijn ook een display komt in de aula waarop precies te zien is hoeveel energie onze panelen leveren. Dat maakt de duurzaamheidsinspanningen van onze school ook weer wat zichtbaarder voor de studenten en het personeel!

Een ander ambitieus plan waar velen van jullie waarschijnlijk erg enthousiast over zullen zijn is dat VHL ook wil gaan lobbyen om het schoolgebouw aanzienlijk beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer. Op het moment is het zo dat je of een kwartier moet lopen vanaf station Velp, of 10 minuten vanaf bushalte Nordlaan. Erg comfortabel is dit natuurlijk niet maar ook vanuit duurzaamheidsoverwegingen is dit allesbehalve wenselijk. Als je mensen uit de auto wilt krijgen en in de trein of de bus dan is de drempel op deze manier natuurlijk wel heel hoog. Het plan staat echt nog in de kinderschoenen en het is maar zeer de vraag of wij het in onze tijd als studenten aan VHL nog mee gaan maken, maar met de plannen waar nu over gesproken wordt (een bushalte recht voor de ingang en een nieuw station Presikhaaf tussen de Intratuin en de A12 met een voetgangerspassage onder de snelweg naar het landgoed) zou het openbaar vervoer een zeer aantrekkelijk alternatief worden voor de auto!

Gelukkig houdt niet alleen VHL zich bezig met duurzaamheid. Ook in de wereldpolitiek begint het besef door te dringen dat de eindigheid van de manier waarop we nu bezig zijn met energie, de natuur en het milieu vraagt om een nieuwe koers. Van 30 november tot en met 12 december vond dan ook de Klimaatconferentie van Parijs plaats. Hier bogen de wereldleiders zich over de uitdagingen die een veranderend klimaat en slinkende voorraden fossiele brandstoffen voor ons allemaal betekenen. Onze eigen Commissaris Duurzaamheid, Lotte Ballering, heeft voor de gelegenheid een gastblog geschreven over de klimaattop.

Zal de klimaattop de wereld redden?

De afgelopen twee weken is in Parijs de klimaattop van 2015 gehouden, volgens sommigen de belangrijkste top tot nu toe. Het belang wordt duidelijk wanneer we kijken naar de trend die we zonder veranderingen tegemoet zouden treden. Binnen 20 jaar zal de gemiddelde temperatuur op aarde minimaal 2 graden stijgen.

De meeste studenten zullen het net als ik wel gemerkt hebben toen ze door de tuin liepen. Overal verschenen al groene knoppen aan de bomen en bloesem aan de struiken, we zagen zelfs nog kikkers rond hupsen die het te warm vinden om een modderplas voor de winter op te zoeken.

Om ervoor te zorgen dat wij en de volgende generaties niet permanent op het terras gaan zitten of hoeven te schuilen voor extreme stormen is er twee weken druk gediscussieerd. De gemaakte afspraken over de reductie van broeikasgassen gaan pas in 2020 in, dat is het moment dat het Kyoto-protocol (een eerdere poging om tot klimaat-doelstellingen te komen) afloopt. Het Kyoto protocol bleek een flop, bijna geen grote landen (onder andere bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada) deden er aan mee en weinig landen hebben zich eraan gehouden.

Dit keer gaan de deelnemende landen elke 5 jaar controleren hoe het gaat met de gestelde doelen en ze gaan arme landen financieel ondersteunen om ook daar die doelen te kunnen halen.

De wereldleiders hebben nu concrete afspraken gemaakt, we kunnen nu zelf gaan afwachten of de deelnemende landen de afspraken dit keer wel na gaan komen, maar als individuen kunnen we zelf natuurlijk ook al aan de slag gaan met onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen! 

Lotte Ballering, Commissaris Duurzaamheid

Groepsfoto van de wereldleiders op de klimaattop in Parijs


Geen opmerkingen: