woensdag 17 november 2010

Een heikel moment!

In de natuur is het levens gevaarlijk om op een ondoordacht moment je pantser af te gooien. Dieren die moeten vervellen doen dit dan ook het liefst op een rustig moment op een beschutte plek. Sommige laten hun vervelling in een keer los (denk aan spinnen en slangen) terwijl andere dieren er voor kiezen in delen te vervellen. Zo ook deze pissebed.
Wij stoorde het dier terwijl hij bezig was het voorste gedeelte van zijn lichaam van zijn vervelling te ontdoen. Het witte gedeelte van het schild heeft al losgelaten en onder de oude vervelling is het nieuwe rugschild al zichtbaar. In twee delen vervellen heeft als nadeel dat je als pissebed twee maal kwetsbaar bent tijdens een vervellingproces omdat je met een half verveld hoofd of achterlichaam moeilijk weg kunt rennen. De poten vervellen namelijk ook mee en zijn tijdens het proces een stuk minder beweeglijk dan normaal.
Het voordeel is wel weer dat je de energie die nodig is voor het aanmaken van een nieuw pantser in twee etappes kunt verzamelen. Ook duurt in twee delen vervellen minder lang dan één hele grote vervelling en is het vaak makkelijker voor het dier. Toch blijft een vervelling een heikel moment!

Geen opmerkingen: