woensdag 9 maart 2011

Bemesting?!

Ja dat had je niet misschien niet verwacht he, bemesting op het Landgoed Larenstein! Toch is het zo, maar dit is niet zomaar mest. Nee deze mest is bijzonder!
Het begon allemaal 2 jaar geleden. Toen stond de mest die nu over de gazons wordt uitgestrooid als eenjarige plant in de tuin. Na de bloei worden deze planten verzameld, vermengd met aarde en gecomposteerd. Na twee lange jaren is het proces voltooid en wordt dit rijke mengsel uitgestrooid over de gazons. Alleen over de gazons.
Voor de borders word een ander soort compost gebruikt. Deze wordt gemaakt van verhakseld bladafval, omdat de compost gemaakt van eenjarigen te veel zaden bevat. Deze zaden zouden de planten die in de borders worden gezaaid wegconcurreren en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Het gebruik van compost voor het bemesten van de tuin betekend dat de watergangen niet vervuild raken door het gebruik van kunstmest. Daarnaast spaart het een hoop geld uit. Bovendien is het ook nog eens duurzaam! Een hoop vliegen in een klap!

Tekst en foto: Tim van leeuwen

Geen opmerkingen: