donderdag 10 april 2014

Zichzelf aankledende insecten?

Kokerjuffers of schietmotten (orde Trichoptera) zijn vlinderachtige insecten. Volwassen kokerjuffers zijn te onderscheiden van dag- en nachtvlinders doordat de vleugels niet met schubben maar met haren bezet zijn. Om dit goed te kunnen zien is een binoculair  wel handig. De vrouwtjes leggen hun eitjes in, op of vlabij het water. Als de eitjes uitkomen blijven de larven in het water. Daar maken ze van die typische kokertjes wat ze zo bijzonder maakt. 
Deze kokertjes maken ze van allerlei materiaal: stukjes blad, takjes, zand en andere kleine rommeltjes die in het water te vinden zijn. Veel larven zijn aan de vorm en materiaal van hun gebouwde huisje te herkennen. Ze verpoppen in hun koker om vervolgens weer als schietmot verder te leven. Er komen ruim 180 soorten kokerjuffers voor in ons land. Ze hebben echter niet allemaal zo’n mooi huisje. Verder zijn kokerjuffers goede indicatoren voor de waterkwaliteit waarin zij zich bevinden. Een soortgroep om niet te vergeten bij onderzoek naar waterkwaliteit!
Op het landgoed komen drie soorten kokerjuffers voor. Het is echter erg moeilijk deze fascinerende beestjes te determineren. Weet jij welke soorten dit zijn? Zoek ze eens op in het poeltje op het braakliggende stuk grond achter school. 
Tekst en foto's: Gijs Bouwmeester
Bron: www.repository.naturalis.nl

Geen opmerkingen: