donderdag 21 februari 2013

Het Goudhaantje


In de serie van blogs over kleine soorten met mosbloempje en mossen nu de kleinste vogel van Europa: het Goudhaantje. Goudhaantjes hebben een olijfgroen verenkleed. Daarnaast zijn ze zeer makkelijk te herkennen omdat er een gele streep over de kop loopt. Bij het mannetje is deze streep iets oranje gekleurd.  De roep en zang is een serie van hoge tonen. De wat oudere lezers moet ik helaas teleurstellen. De frequentie van het geluid is zo hoog dat deze voor oudere mensen vaak niet te horen is.

Goudhaantjes zijn vogels die je vooral in naaldbossen zult aantreffen. Zo zag ik vandaag een paar Goudhaantjes in de Corsicaanse en Oostenrijkse den op het landgoed. Tijdens het foerageren zoeken de vogeltjes naar insecten tussen de dennennaalden. Hierbij blijven ze af en toe ook een stukje in de lucht vliegen als een kolibrie. Hoewel Goudhaantjes niet zo schuw zijn is het toch lastig om ze op de foto te zetten. De kleine vogeltjes lijken een enorm haast te hebben en zitten geen moment stil.
 
 
In Nederland leven naar schatting 40.000 tot 50.000 Goudhaantjes.
De aanplant van naaldbos in de loop van de 20e eeuw heeft er sterk aan bijgedragen dat het aantal Goudhaantjes is gestegen. Momenteel neemt het aantal broedvogels echter af, dit komt waarschijnlijk omdat Goudhaantjes niet bestand zijn tegen strenge winters. Om de populaties op peil te houden zorgen Goudhaantjes voor veel nakomelingen, per broedseizoen kan een paartje Goudhaantjes twee nesten van 10 jongen grootbrengen.

Mocht je ook een Goudhaantje willen zien, speur de naaldbomen op het landgoed af en let op kenmerkende geluid.
 
Tekst en foto: Jurgen Rotteveel.
 
Bron:
- Sovon vogelonderzoek Nederland 2002 - Atlas van Nederlandse Broedvogels – KNNV – Leiden
- ANWB Vogelgids van Europa - Lars Svensson - ANWB Media Den Haag - 2010

- www.sovon.nl
- www.waarneming.nl
Geluid van de Goudhaan: http://waarneming.nl/soort/sounds/99

Geen opmerkingen: