zondag 20 november 2011

Een parasol als kapstok

Herfst. De tijd van regen, kou en paddenstoelen. Zo vind je nu ook de Grote parasolzwam (Macrolepiota procera). Niet dat je nu een parasol nodig zult hebben met al die wolken maar toch….zo’n ongelooflijk grote paddenstoel kom je niet iedere dag tegen. Daar moet toch wel wat leuks over te schrijven zijn zou je zo zeggen.

De hoed van de Grote parasolzwam kan tot 25 cm in doorsnee worden en is daarmee waarschijnlijk een van de grootste paddenstoelen van Nederland. Maar eigenlijk heeft niemand een idee wat nou precies de grootste paddenstoel van Nederland is. Vandaar dat VARA’s vroege vogels een oproep heeft gedaan om je grootste paddenstoelenvondst in te sturen (meer daarover zie je hier).

Net als de meeste paddenstoelen is de grote parasolzwam een saprofyt (van het Griekse sapros = verrot en phuton = plant) en leeft hij dus van dode plantendelen. Dieren en planten die leven van dood organisch materiaal kunnen dus ook gezien worden als herbivore detrivoren. Saprofyten (zowel schimmels als insecten) vormen een belangrijk onderdeel van het bosecosysteem omdat ze dode materie om zetten in voor andere dieren opneembare proteïne . Ze zijn dus niet alleen handig omdat anders het hele bos vol zou komen te liggen met een ondoordringbare hoop takken en bladeren maar ook omdat ze de basis vormen voor de voedselpiramide.

En zo ga je dus in twee alinea’s van de zoektocht naar de grootste paddenstoel in Nederland naar de basis van bosecologie en dat allemaal aan de hand van de Grote parasolzwam. Best knap toch?

Tekst: Tim van Leeuwen

Foto: Robin Kraaij

Geen opmerkingen: