vrijdag 4 november 2011

Het raadsel van avondrood


Na een lange dag op school wil je vaak zonder om te kijken naar huis. Maar soms is het toch de moeite waard om nog even een blik over je schouder te werpen en daarbij getrakteerd te worden op een prachtige, roodgekleurde wolkenhemel.

Dit avondrood (dat iets hoger in de lucht vliegt dan het Groot avondrood) is een resultaat van het fenomeen dat lichtbreking heet. Rood wordt het minst verstrooid nadat het op zuurstof, moleculaire stikstof en minuscule stofdeeltjes in de atmosfeer is gebotst. Alle andere kleuren buigen af in verschillende richtingen waardoor je ze niet meer zo goed ziet. Vooral na warme dagen zit er veel stof hoog in de lucht.

Het morgenrood wordt vooral veroorzaakt door waterdamp, enLink duidt op een hoge luchtvochtigheid in de atmosfeer.

Voordat Erwin Kroll geboren werd, koppelden mensen weersvoorspellingen aan de rode kleur. De Engelsen zeiden dan: "Red sky at night: Shepherds delight, Red sky in the morning: Shepherds warning!" De Nederlanders konden iets minder goed rijmen en deden het met: “Avondrood, mooi weer aan boord, morgenrood, regen in de sloot.”

Maar heel accuraat zijn deze uitspraken niet. Na een ochtend met morgenrood blijft het in 80% van de gevallen gewoon droog. En als de lucht ’s avonds rood gekleurd is, is het de volgende dag slechts 6 van de 10 keer mooi weer. Gelukkig hebben we tegenwoording buienradar.nl

Tekst: Ernstjan Penninkhof

Foto: Robin Kraaij

Geen opmerkingen: